Ledai sergant egzema: ar galima valgyti ir kokius rinktis?

Visi žinome, jog ledai – nuostabus gaivinantis desertas, keliantis puikias emocijas visiems, o ypač patiems mažiausiems. Tačiau tėvams, auginantiems egzema sergančius vaikus, neretai iškyla klausimas ar gerai vaikui duoti šį skanėstą ir ar tai nepablogins jo odos būklės?

Reikėtų pradėti nuo to, kad vaikams, sergantiems AD, iki 5 metų amžiaus ~30 proc. kartu pasireiškia ir alergija maistui, kuri dažnai provokuoja ligą ir blogina jos eigą. Dažniausi maisto alergenai yra kiaušiniai, sojos, kviečiai, riešutai, žuvis ir, žinoma, karvės pienas. Ledų gamyboje dažniausiai būtent ir naudojamas pienas ar jo produktai, kurie gali būti įvairaus pavidalo: švieži arba rauginti, sausi arba koncentruoti bei kitaip apdoroti. Žinant tai, ledais pradėti mėgautis reikėtų pamažu, o vėliau saikingai, visą laiką stebint kaip į tai reaguoja vaiko oda. Tačiau ledų gamyboje gali būti naudojami ir kitokios (ne pieno) kilmės riebalai, aliejai ir baltymai. Skaitydami ledų sudėtį paprastai rasite ir cukraus, geriamojo vandens, taip pat, priklausomai nuo skonio, kiaušinių ar jų produktų, vaisių bei jų produktų. Ledų gamyboje naudojami ir kiti įvairūs priedai, reikalingi palaikyti tam tikrą ledų struktūrą, skonio bei aromato savybes.

Kokius ledus geriausia rinktis? Turėkite omenyje, kad pačiais riebiausiais ledais laikomas plombyras (pieno riebalai dažniausiai sudaro 13-15 proc.), šiek tiek liesesni – grietininiai ledai (~8-11 proc.). Todėl jei jūsų vaikas netoleruoja pieno produktų ir nuo jų egzema paūmėja, šių rūšių ledų geriau atsisakyti ir rinktis kitokius: ženkliai mažesnio riebumo yra pieniški ledai (<7 proc.), o vaisiniai ledai savo sudėtyje iš vis neturi pieno riebalų. Sorbetas – tai suplaktos šaldytos sultys, jį gaminant nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys, todėl ši ledų rūšis kuo puikiausiai tinka žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės. Tuo tarpu gerai žinomas šerbetas gaminamas iš vaisių sulčių, pieno riebalų ir sausųjų pieno medžiagų be riebalų. Tačiau jei jūsų vaikas yra alergiškas tam tikram vaisiui, vaisinius ledus taip pat rinkitės atsargiai. Atsargiai reikėtų valgyti ir ledus, kurių sudėtyje yra braškių, kivių, apelsinų, ananasų, slyvų, bananų, abrikosų, greipfrutų, mat šie vaisiai turi daug histamino (padidėjusi šios medžiagos koncentracija kraujyje gali iššaukti ligos paūmėjimą).

Ledais, kaip ir kitais saldumynais, piknaudžiauti nereikėtų: ne daugiau 1-2 porcijų per dieną.

 

Parengta remiantis šaltiniais:

  • https://nationaleczema.org/food-allergies-and-children-with-eczema/
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/treatment-16/eczema-diet
  • http://www.premia.lt/idomu/apie-ledus