Egzemos dieta: ar tokia egzistuoja?

Sergant atopiniu dermatitu, tam tikri maisto produktai gali paskatinti organizmą išlaisvinti imuninės sistemos junginius, kurie sukelia uždegimą, o tai ne tik palaiko egzemos bėrimus, bet ir prisideda prie ligos atsiradimo.

Vieni tokių yra daug histamino turintys arba jį atpalaiduojantys produktai. Suvalgius jų išsiskiria didesnis histamino kiekis tiek odoje, tiek virškinamojo trakto gleivinėje, o didelė histamino koncentracija kraujyje gali sąlygoti tiek ilgalaikius egzemos paūmėjimus, tiek atsitiktinius, pasireiškiančius vienkartinai. Tačiau jautrumas histamino turintiems produktams yra individualus: daliai pacientų odos būklė paūmėja tik vartojant labai daug histamino turinčio maisto dideliais kiekiais, kitiems užtenka mažiau, kad ligos eiga pablogėtų.

Dažnai egzemos paūmėjimus sukelia ir žemiau pateikti produktai, todėl juos reikėtų labai riboti ar tam tikrais atvejais net visai atsisakyti:

  • Citrusiniai vaisiai
  • Pieno produktai
  • Kiaušiniai
  • Kviečiai/glitimas
  • Soja
  • Tokie prieskoniai kaip vanilė, gvazdikėliai ir cinamonas
  • Pomidorai
  • Kai kurių rūšių riešutai

Kadangi egzema yra uždegiminė liga, odos būklę teigiamai veikia tokie priešuždegiminiai maisto produktai kaip:

  • Žuvis – natūralus omega-3 riebalų šaltinis, galintis kovoti su organizmo uždegimu. Daug šių rūgščių turi lašiša, ilgapelekis tunas, skumbrė, sardinės ir silkė.
  • Rauginti produktai – jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai – turi daug probiotikų, kurie gerina žarnyno būklę.
  • Daug flavonoidų turintys produktai. Jų gausu spalvotuose vaisiuose ir daržovėse (obuoliai, brokoliai, vyšnios, špinatai, kopūstai ir kt.).

 

Parengta remiantis šaltiniais:

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320855.php
  • http://www.histamine-sensitivity.com/histamine_joneja.html
  • http://www.darwindietitians.com.au/do-you-get-flare-ups-of…/